A múlt tanévben, 2009 tavaszán a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. és a Németh László Gimnázium által meghirdetett Országos Történelmi és Műveltségi Vetélkedő megyei, első fordulójában közel maximális pontszámot szerző Herman Ottó Gimnázium Kleopátra csapata az idei tanévben, 2009. szeptember 26-án a Földes Ferenc Gimnáziumban, Miskolcon megrendezett területi-regionális második fordulóban bizonyította tudását. Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10 csapata közül a Herman Ottó Gimnázium Kleopátra csapata végig vezetve a jól megérdemelt első helyet szerezte meg, és ezzel bejutott az országos döntőbe.

A regionális megmérettetés előtt előzetes feladatként minden csapat egy történelmi társasjátékot készített, amelyek legjobbjaiból kiállítást rendeznek a szervezők Budapesten, a Németh László Gimnáziumban. A Földes Gimnáziumban kiváló játékokat, megannyi ötletet, változatos technikai megoldásokat, igényes kivitelezést láthattak a versenyre érkezett csapatok és a szakmai zsűri. Az izgalmas feladatok között reklám készítése, történelmi képekből puzzle összerakása, villámkérdések, tesztfeladatok és szóbeli feladat is szerepelt. A Herman Ottó Gimnázium csapata végig vezetett a verseny során, így megérdemelten szerezte meg az első helyezést.

A Herman Gimnázium Kleopátra fantázianevű csapatának tagjai, Kolláth Anna, Papp Dorottya és Seenger Zina jelenleg felkészítő tanáruk, Szopkó Róbert irányításával a november 28-án megrendezendő országos döntőre készül. A hermanosok érdeme azért is kimagasló, mivel a versenyre összesen 541 csapat jelentkezett és az országos döntőbe csak 12 csapat juthatott be.

Az országos döntőre két előzetes feladattal kell készülniük a csapatoknak. Az egyik feladat a „Hírverés”, hiszen jó lenne, ha a csapat sikeréről minél többen értesülnének! Tudjon róla minél több ember a lakóhelyünkön és a régiónkban, hogy egy országos történelmi verseny döntőjébe került a Herman Gimnázium Miskolc Kleopátra csapata. Másik feladatként a csapatnak meg kell állnia a helyét „középkori tudósítóként” is. Játékunkban a középkorban vagyunk, de már létezik számítógép, digitális technika, televízió, és a csapat tagjai a tévéhíradó munkatársai. Az egész stáb kiélesített kamerákkal vár a szenzációkra, hogy tájékoztasson és szórakoztasson nemest és nemtelent. A csapat riporterei már útra is keltek, hogy a fenyegető XIV. századi pestis-járványról hírt adjanak, hogy felkeressék a földközi tengeri helyszíneket, kifaggassák a szemtanúkat, megkérdezzék a tudós doktorokat,

A Herman Gimnázium Kleopátra csapatának a november 28-án ismét lehetősége lesz az országos döntőben felkészültségét, kreativitását, vidámságát megmutatni.

  

 

 

 

Mi ebben a verseny? Minél több nyilvános fórumon (iskolaújságban, helyi vagy országos lapban, a helyi tévében stb.) megjelenik rólatok hír, riport vagy hosszabb írás, annál több pontot kaphat előzetesen csapatotok. Csupán annyit kell tennetek, hogy a megjelenésről szóló tájékoztatót és a megjelenés tényét bizonyító dokumentációt (pl. szkennelt anyagot) elkülditek a kozepiskola@ntk.hu címre.

 

Képzeljétek el, hogy a középkorban létezik számítógép, digitális technika, televízió, és Ti vagytok a tévéhíradó munkatársai! Az egész stáb kiélesített kamerákkal vár a szenzációkra, hogy tájékoztasson és szórakoztasson nemest és nemtelent.
Már nem is kell várnotok! Sokféle hírt kaptunk izgalmas eseményekről, amelyet azon nyomban el is küldtünk a felkészítő tanáraitoknak. Minden csapatnak más-más témát kell feldolgoznia.
Keljetek útra tüstént, keressétek fel a helyszínt, nézzetek szét, faggassátok ki a szemtanúkat, kérdezzétek meg a tudós doktorokat, és Szent András havának 28. napjára állítsatok össze az eseményről egy „ütős” tudósítást. Vigyázzatok, a műsoridő drága! Az anyag nem lehet hosszabb három percnél!

 

 

A Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. és a Németh László Gimnázium által meghirdetett történelmi vetélkedő területi fordulóit szeptember 26-án öt helyszínen rendezték meg. Miskolcon a Földes Ferenc Gimnázium adott otthont a történelmi verseny 2. fordulójának, itt az első forduló 10 legjobb régiós csapata mérte össze az erejét.
Előzetesen minden csapat egy történelmi társasjátékot készített. Kiváló játékokat, megannyi ötletet, változatos technikai megoldásokat, igényes kivitelezést láthattak a versenyre érkezett csapatok és a zsűri. A legjobb társasjátékokból kiállítást rendeznek a szervezők a Németh László Gimnáziumban.
A feladatok között reklám készítése, történelmi képekből puzzle összerakása, villámkérdések, tesztfeladatok és szóbeli feladat is szerepelt. Miskolcon pontegyenlőség miatt további kérdésekkel alakították ki a továbbjutók sorrendjét, ez a 2. és 3. helyet határozta meg. A Herman Ottó Gimnázium csapata végig vezetett a verseny során, így megérdemelten szerezte meg az első helyezést.
A versenyre az országból 541 csapat jelentkezett. A döntőben, november 28-án, a legjobb 12 csapat fog részt venni.
A Herman Ottó Gimnázium Kleopátra nevű csapatának tagjai: Kolláth Anna, Papp Dorottya, Seenger Zina; felkészítő tanár: Szopkó Róbert.

 

 

oszt. honlapra.

Mindenki figyelmébe: Még tavaly hirdette meg a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. és a budapesti Németh László Gimnázium Országos Történelmi és Műveltségi Vetélkedőjét, amelynek első fordulójában osztályunk csapata igen magas pontszámot ért el és ezzel bejutott a szeptember 26-án megrendezett regionális döntőbe. A megmérettetést a földesben tartották 10 csapat részvételével, a Herman  csapata végig vezetve szerezte meg a kiérdemelt 1. helyezést. Most a csapat tagjai Kolláth Anna, Seenger Zina és Papp Dorottya felkészítő tanáruk Szopkó Róbert irányításával az országos döntőre készülnek, amit november 28-án rendeznek meg Pesten 11 másik csapat részvételével. A felkészüléshez és a versenyhez sok sikert kíván a Kleopátra csapatnak az egész osztály. J