Gábor Dénes ösztöndíj

Gábor Dénes Ösztöndíjas lett az egyik hermanos diákunk

2020-ban ünnepelték Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, ez év decemberében pedig 50 éve lesz, hogy átvette a fizikai Nobel-díjat. A NOVOFER Alapítvány a Műszaki Szellemi Alkotásért kuratóriuma úgy határozott, hogy a két jeles dátum közti másfél esztendős időszakot a tartalmas és újszerű emlékezésnek szentelve GÁBOR DÉNES EMLÉKÉVEK 2020-2021 címen indít jubileumi eseménysort. Ezen programsorozat keretében hirdették meg az idei Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatukat is.
Iskolánk 10/1-es tanulója, Babcsán Gergely kihasználta a digitális oktatás ideje alatt az otthon töltött időt, és beadta újítását erre a pályázatra. A pályázat egyik témaköre az „Otthoni lehetőségek a kísérletező, alkotó tevékenységre.” címet viselte. Gergőnek az otthoni sportolás közben jutott eszébe, hogy a szobabiciklin leadott energiát hogyan hasznosíthatná. Elővette a jó öreg dinamót, felszerelte a biciklire és ennek segítségével tudott áramot termelni, amivel feltölthette a rákapcsolt akkumulátort. Hogy a különböző feszültségszinteket is meg tudja figyelni, különböző színű ledeket kapcsolt a rendszerre. A tervével a fenntarthatóságot, a környezetvédelmet és a mozgásigényt szerette volna segíteni azzal, hogy átalakítok egy mindenki számára elérhető szobabiciklit. A célja, hogy hazahozza az energiát és ne elvigye otthonról. Ha az energiatermelést összekötjük a sportolással, nemcsak egészséges, de hasznos is lesz a biciklizés.
Gergőt ezért a munkájáért ösztöndíjjal jutalmazták. A COVID miatt az ünnepélyes díjátadóra a Magyar Tudományos Akadémián, szeptemberben került sor, ahová örömmel kísértem el felkészítő tanárával, Pántyáné Kuzder Máriával együtt. Az ünnepélyes díjátadón Gergőt felkérték, hogy egy 10 perces előadásban mutassa be munkáját. Munkájával és előadásával neves tudósok elismerését vívta ki.

Gratulálunk Gergőnek, további sok sikert kívánunk!

Gulyásné Nemes Katalin