Aranyosan fénylő Kazinczy-érem

2021. október 14-e és 17-e között, Sátoraljaújhelyen rendezték meg az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny 49. országos, Kárpát-medencei fordulóját, közel 100 diák részvételével. Iskolánk 12/2 osztályos tanulója, Túrmezei Márton a versenyen nyújtott teljesítményéért Kazinczy-éremben részesült.

A csütörtök esti érkezés után elfoglaltuk szálláshelyünket a Kőnig Hotelben.

Másnap reggel 8 órakor, egy rövid megnyitót követően kezdetét vette a verseny írásbeli része a Kossuth Gimnáziumban. Három óra alatt egy húsz kérdésből álló feladatsort kellett megoldani. A feladatok nyelvtani, nyelvhasználati kérdéseket, problémákat öleltek fel. Délután meglátogattuk a Magyar Nyelv Múzeumát, majd megtekintettük a füzérradványi Károlyi-kastélyt és gyönyörű parkját. A délutáni kirándulást az est folyamán, a Latabár Színházban díszünnepség követte.

Szombat délelőtt került sor a szóbeli fordulóra. Mivel a 27-es sorszámot húztam, feszült másfél órai várakozás előzte meg felkészülésemet, produkciómat. Négy lehetséges feladvány közül lehetett kiválasztani háromperces szónoklatunk témáját. Többféle szempontnak kellett megfelelni: a kommunikációs helyzetnek (előadó-közönség kapcsolata), a műfajnak, a témának, a szövegszerkesztésnek, az előadásmódnak – hogy csak a legfontosabbakat említsem. A „Szivet cseréljen az, aki hazát cserél!” (Tompa Mihály) – Menjünk vagy maradjunk? cím ragadott meg leginkább, ezért ezt a témát dolgoztam ki a megadott töprengés műfajában. Nagy megkönnyebbülésemre többen is megdicsérték szónoklatomat, felkészítő tanárom is úgy értékelte, hogy irodalmi szinten sikerült megfogalmazni a témával kapcsolatos gondolataimat.

Délután a zsűri mind az írásbeli, mind a szóbeli megoldásokat, produkciókat értékelte, ebből nagyon sokat lehetett tanulni. A pontozás és a helyezések ekkor még nem derültek ki.

Este ismét a Latabár Színház fogadta a résztvevőket, ezúttal Magyarország legjobb fiatal szólistáinak előadását tekinthettük meg.

Az eredményhirdetésre vasárnap reggel került sor, ismét Széphalmon, a Kazinczy-kertben, Kazinczy Ferenc síremlékének ünnepélyes megkoszorúzása után.

Orliczki Ágnes tanárnővel sokat készültünk a versenyre, ezért reménykedtem benne, hogy valamilyen jutalomban részesülni fogok. Nagyon megörültünk, amikor a Kazinczy-érmesek között az én nevem is elhangzott – Sátoraljaújhely város plakettjét és pénzjutalmat Szamosvölgyi Pétertől, a város polgármesterétől vehettem át.

Úgy érzem, a verseny kiváló tanulási, tapasztalatszerzési lehetőség volt számomra; örülök annak, hogy megmérethettem a tudásomat, és új barátokat is megismerhettem ezen a hévégén.

Túrmezei Márton (12/2)