Kutatók Éjszakája 2017 - Herman Gimnázium

Ebben a tanévben (2017/20018) immár ötödik alkalommal voltunk részesei annak a nagy nemzetközi eseménynek, amit Kutatók Éjszakájának neveznek Európa szerte. Szeptember utolsó pénteki napján az egyetemek, kutató intézetek, tudományos műhelyek, iskolák, stb. arra vállalkoznak, hogy próbálják bemutatni, megjeleníteni a tudományos kutatással kapcsolatos tevékenységüket azzal a céllal, hogy felkeltsék a fiatalok érdeklődését a tudományok és a kutatás iránt.

Nem önzetlenül történik ez Európában mindenhol, hanem azért, mert elsősorban a természettudományos és műszaki területeken nagyon komoly szakemberhiány van, ezért a fent említett intézetek szeretnék ezzel a tanulók pályaválasztását pozitív értelemben befolyásolni.

A Herman Laborban is kiemelt szepet szánunk a természettudományok megszerettetésének, a tudományos ismeretek széles körű terjesztésének, így természetes az évek óta meglévő szerpvállalásunk a Kutatók Éjszakája programjaiban.

2017-ben öt eseményt szerveztünk ezen a délutánon és estén.

16 órakor kezdődött a "Kicsi csodák nagyban" című foglalkozásunk a laborban. 385 évvel ezezlőtt, egy októberi napon látta meg a napvilágot Anton van Leeuwenhoek, aki "megtalálta" a mikrobiológiát azzal, hogy megalkotta az első használható mikroszkópot. Ebbe a csodás világba próbáltuk meg eljuttatni mindazokat, akik regisztráltak a laboreseményre.

17 órától egy népes csapattal azt vállaltuk fel, hogy megmutatjuk Kedvenc kísérleteinket világosban. Az iskolaudvaron tartott rendezvényen szzerepeltek Csorba Györgyi, Pántyáné Kuzder Mária, Molnár krisztina tanárnők, Pilz Olivér, Juhász Attila, Kóródi Zoltán, Rudó József tanár urak, Pogány Martina és Tomori Vince egykori, valamint Madarász Tamás, Barta Dóra, Papp Marcell Miklós, Párkányi Krisztián, Bazsányi Péter jelenlegi hermanos diákok.