Luther és a reformáció

Luther kiállítás az aulában

Új tézisekkel ünnepeltük a reformáció 500. évfordulóját

A német nyelvi munkaközösség többféle programot szervezett október utolsó hetében, hogy méltóképpen megemlékezzen Martin Lutherről és a reformáció 500 éves évfordulójáról.

Mivel Luther a Biblia németre fordításával megteremtette az egységes német irodalmi nyelvet, mi is fordítói versenyt hirdettünk, ahol a vállalkozó kedvű németesek egy Lutherről szóló szöveget fordítottak le.

A németül tanuló csoportok plakát formájában dolgozták fel Luther életét és munkásságát, melyeket az aulában állítottunk ki.

Október 25-én pedig háromfős csoportokban gondolkozva, dolgozva arra a kérdésre kellett választ keresniük tanulóinknak, hogy „Milyen jövőt szeretnél? Mit változtatnál meg a világon, ha bármit megtehetnél?”, illetve a feladat így szólt németül, hisz a választ is két nyelven vártuk: „Was für Thesen würde Martin Luther anschlagen, wenn er heute leben würde?” A válaszokat „kitűzték” az iskola bejárati ajtajára, mindenki elolvashatta tanulóink őszinte véleményét, és így szembesülhettünk azzal, hogy mit gondolnak a tizenévesek mai világunkról, mit kifogásolnak, mit szeretnének megváltoztatni. Tanulságos gyűjtemény állt össze ezekből a XXI. századi tézisekből.

A szünet előtti utolsó tanítási napon pedig Kulyassa Zsolt tanár úr tartott érdekes előadást a díszteremben a reformációról, majd a Luther című filmet nézhették meg az érdeklődők.

 

 

Hozzászólások

A Luther fordítási verseny nyertesei:I. helyezett Svidró Orsolya  11/3II. helyezett Vitányi Borbála  11/3III. helyezett Lukács Vencel   11/3Gratulálunk a nyerteseknek, és mindenkinek köszönjük a részvételt.A német nyelvi munkaközösség