Frida Kahlo kiállítás

Frida Kahlo kiállítás

 

Szeptember 26-án a 11/2 és a 12/2 spanyolos csoportok diákjai megtekinthették a Frida Kahlo kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában Montvajszki Anita spanyol munkaközösség-vezető szervezésében. Kísérő tanár Estela Céspedes, spanyol lektor volt, aki a két csoportban spanyol civilizációt tanít. 

 Célunk az volt, hogy diákjaink láthassák a maguk fizikai valóságában Frida Kahlo művészetének gyümölcseit. 

 Úgy gondolom, hogy a kiállítás maradandó élménnyel gazdagította a csoport tagjait és talán azokat is kicsit közelebb hozta a művészethez, akiket idáig ez a művészeti ág annyira még nem érintett meg. De álljanak itt a saját szavaik, amelyeket a kiállítás után fogalmaztak meg hazafelé a vonaton: 

 

 Kifejezetten impozáns kiállítás volt, szép dizájnnal, ügyes kompozícióval, engem meggyőzött és kicsit magamnak éreztem Frida életének szörnyű pillanatait egyaránt”. 

 „Bemutatott egy művésznőt, aki a nagy fájdalmai ellenére is jó színt vitt a festészetbe.” 

 „Elgondolkodtató volt, megváltoztatta a véleményemet a művészetről.” 

 „Megrendítő volt a gondolat, hogy mennyi fájdalom és szenvedés kellett ennek az életműnek a létrejöttéhez, aminek önző csodálói lehettünk.” 

 „Olyan egyedi módon fejezte ki érzelmeit, amit még soha nem láttam azelőtt.” 

 „Szerintem Frida Kahlo nem egy megszokott művész. Az élete és a művészete is lenyűgöző és sokkoló egyszerre. Nagyon örülök, hogy volt lehetőségünk együtt megtekinteni a kiállítást és eljutni, még ha gondolatban is, a korabeli Mexikóba.” 

 „Hatalmas élmény volt számomra a kiállítás, mindemellett sokkoló is. Frida Kahlo egy erős nő volt, aki az érzéseit kiválóan át tudta adni festményei segítségével. Hihetetlen, hogy mennyi fájdalmon ment keresztül élete során és a művészetével igazi ikonná vált. Köszönöm az élményt.” 

 „Mind saját korában, mind napjainkban még mindig vita tárgy hová sorolható Frida művészete. A képeit testközelből látva nem meglepő, hisz Frida Kahlo maga a művészet." 

 „Magával ragadó, ahogy reprezentálja a kopár háttéren keresztül belső érzelmeit. Mindezek mellett elgondolkodtató, ahogy használja a vászon adta terület kihasználtságát. Köszönöm a lehetőséget!” 

 „A kiállított képek időrendben jól követték egymást, a képek mellé lényegre törő ismertetők álltak…” 

 „Nagyon megható volt a kiállítás. Sokat tanultunk egy olyan festőnőtől, aki tengernyi szenvedésen ment keresztül, mégsem adta fel az életét, megtalálta benne a szépséget, vagyis a festészetet. Testi és lelki fájdalmat méltósággal tűrt és kitartott. Művei a legnagyobb őszinteséggel fejezik ki érzéseit. Kiemelkedő és egyedi a művészete, ezért nem lehet meghatározni. Új stílussal gazdagodott a világ általa. Különösen nagy hatást gyakorolt ránk, hogy bár számtalan szerelmi csalódást élt meg, továbbra is hitt a szerelemben.” 

 „A kiállítás olyan volt, mint egy keserű szörp, nagyon kívánatos, de rossz lesz tőle a szád íze.” 

 „Emlékezetesen gyönyörű kiállítást tekinthettünk meg a spanyolos diáktársaimmal. Lenyűgöző volt mélyebb betekintést nyerni Frida Kahlo különleges, szenvedésekkel teli életébe. Csodálatos volt egy teremben lenni a művésznő szokatlan műalkotásaival és egészen közelről tanulmányozni az ecsetvonásait. Jobban megismerhettük a mexikói kultúrát és a spanyol nyelvtudásunkat is kamatoztatni tudtuk.” 

 

 

„Remélem, vidám lesz a távozásom-

és remélem, soha nem kell visszatérnem.” 

 Frida Kahlo 

 „Frida fájdalom poézisét olvasva éreztem a művész minden egyes fájdalmát. A festőnő életútját festményein keresztül kísérve rájöttem, hogy minden olyan dologért hálásnak kell lennünk, amink van, mert van, aki valamilyen okból ezeket nem teheti meg, mert korlátozottak a lehetőségei. Értékelnünk kell az élet apró örömeit és ki kell használnunk minden adandó alkalmat arra, hogy éljünk, mert eljön az a pont, amikor már tehetetlenek leszünk és visszasírjuk azokat a pillanatokat, melyeket elszalasztottunk…. Frida egy fantasztikus nő volt, hihetetlen akaraterővel, kitartással és lélekerővel rendelkezett. Egyszerre volt a gyönyörűség és a fájdalom jelképe.

Mindenkinek ajánlom ezt a kiállítást, aki szeretne átélni egy időutazást a festményekben rejlő fájdalmakkal együtt. Ez után a kiállítás után garantáltan mindenki két lábbal fog a földön járni, hiszen „Élni kell, meghalni bárki tud!”  (Orosz Noémi 11/2.) 

 

 Montvajszki Anita 

 spanyol munkaközösség-vezető