Ne bántsd a bolygót! Francia nap 2019

 

Touche pas à ma planète – Ne bántsd a bolygót!

Francia nap – Frankofónia ünnepe

2019. március 12.

 

Cette année nous avons décidé de joindre tous ceux qui essayent de faire quelque chose pour la planète.

Nous voulions choquer un peu par des faits attristants.

Nous voulions éveiller des sentiments par les chansons présentées par les élèves: Merci à ma planète, Tant que la Terre sera ronde, Greenwashing.

Nous voulions donner des idées concrètes pour changer notre mode de vie.

Nous voulons que chacun se sente responsable.

Nous voulons que les futures générations puissent vivre en paix et en tranquillité sur la planète Terre.

(Introduction de Klopfer Ágnes)

 

Diákok mondták-írták:

A környezetvédelem olyan téma, amiről nem lehet eleget beszélni. Szerintem nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék a káros hatásokat és a környezetbarát módszereket. Tegnap olyan előadásokat és dalokat hallhattunk, amelyek felhívják a figyelmet erre a fontos kérdésre – ráadásul franciául, ami szuperül összehozta a hermanos franciás közösséget. (Panka)

Idén már 20. alkalommal rendezik meg a Frankofónia ünnepét Miskolcon, amelyhez iskolánk is csatlakozik minden évben. A délelőtti órákban bemelegítésként elénekeltünk három dalt       francia napunk jelszavának szellemében (Ne bántsd a bolygót!), ami még közel sem sikerült olyan jól, mint amekkora sikert aratott iskolatársaink körében… De a délutáni előadásra összeszedtünk magunkat, és mind a három dal szépen sikerült, sok pozitív visszajelzést kaptunk. (Zsuzsi)

Azt hiszem, most is varázsoltunk valami kedves, vidám, francia miliőt a Herman falai közé. De ami még ennél is fontosabb: érdekes és szórakoztató formában, zenés produkciókkal környezetünk védelmének fontosságára is felhívtuk a figyelmet, hiszen jelszavunk ez volt: „Ne bántsd a bolygót!” (Kata)

Fotók (Klopfer Ágnes, Hörömpöli Tamás): ld. Galéria