Kutatók Éjszakája a Herman Laborban

 

 Kutatók Éjszakája az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre 2005-ben. Az említett testület már ekkor is érzékelte azt, hogy az emberek elfordulnak a természettudományoktól, kevéssé érdekli őket, hogy mit is tud a modern tudomány. A kezdeményezés célja az volt, hogy a „science” tudományokra, a természet- és a műszaki tudományokra irányítsák a fiatalabb korosztályok figyelmét. A kutatók Éjszakájára minden évben, szeptember utolsó pénteki napján kerül sor. Így volt ez az idén is, hiszen 2016. szeptember 30-án újra science programok voltak a Hermanban.   


Iskolánk 2012, a Herman Labor létrejötte óta vesz részt ebben a nagyszabású európai kezdeményezésben, melyben Európa 33 országában legalább 300 különböző városban lehetett találkozni, beszélgetni, játszani kutatókkal, tudósokkal, a természettudományok művelőivel.

A Hermanban a labor szervezte a programokat az elmúlt években, melyet igyekeztünk mindig egy kicsit másképpen csinálni, mint az előző években. 2016-ban azt találtuk ki, hogy kísérletezni hívjuk az érdeklődőket a laborba. Így az idén mi – a Herman Labor munkatársai – nm is végeztünk kísérleteket az iskola legizgalmasabb helyén, hanem összeállítottunk egy olyan programot, melyben a legegyszerűbb villanymotort építettek a résztvevők, illetve végezhettek érdekes, látványos és mégis könnyen megvalósítható kémiai kísérleteket. Ezt két
időpontban tehették meg 16 óra 30-tól és este nyolc órától. Ezek a programjaink a labor befogadóképessége miatt regisztrációhoz voltak kötve, mely helyek már jóval szeptember 30. előtt „elfogytak”. A Labor mindkét alkalommal teltházas volt, sőt, mivel a regisztráltak többsége általános iskoláskorú gyermek volt, így sokukkal eljöttek a szülei is. Így 50-60 fő zsúfolódott össze a laborban, ám így legalább bizonyíthattuk, hogy sok – a természettudományok iránt érdeklődő – ember, kis helyen is jól elfér.

Ám megtartottuk a tanárok által végzett kísérleti bemutatót is, melyben nagyon sokan részt vettek: Dudás Imre igazgatóhelyettes úr, Pántyáné Kuzder Mária és Molnár Krisztina tanárnők, Rudó József, Madarassi Márk és Tepliczky István tanár urak, két , már végzett diákunk, Pogány Martina és Tomori Vince, valamint sok-sok hermanos diák. Büszkék vagyunk arra, hogy a mi tanulóink képesek arra, hogy bemutassanak és elmagyarázzanak kísérleteket az érdeklődőknek. ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki részt vett a rendezvény szervezésében, lebonyolításában! Az idei tanévben a nagy bemutatóra az iskola tornacsarnokában került sor, színpaddal, hangosítással, világítással, melyért köszönet Lovas Gábor barátomnak. 

 

A Kutatók éjszakáján remélem mindenki jól érezte magát, bízunk benne, hogy tudtunk új és látványos kísérleteket mutatni. Ha ez így volt (meg ha nem akkor is), várunk mindenki jövőre a 2017-es Kutatók Éjszakáján!

Az országos program hivatlos oldalát itt érhetitek el.