150 éves a Periódusos Rendszer - Non-stop Kísérleti verseny

A Periódusos Rendszer Nemzetközi Éve logo

A 2019. évet az UNESCO a Periódusos Rendszer Nemzetközi Évévé nyilvánította. Tette ezt azért, mert Dimitrij Ivanovics Mengyelejev 1869-ben tette közzé az általa megalkotott periódusos rendszert. A Magyar Kémikusok Egyesülete ebből az alkalomból számos eseményt szervezett meg országszerte. Volt számos előadás a Magyar Tudományos Akadémián, különböző megemlékezése a jeles alkalomból, valamint meghirdettek egy non-stop kísérleti versenyt is. A versenyfelhívás szerint egy-egy elemmel, vagy elemcsoporttal kapcsolatos kísérleteket bemutatva lehetett nevezni, egy előre elkészített és az MKE-nek elküldött video alapján.

Erre a versenyre nevezett be Ágasvári-Gáspár Benedek 10/4. osztályos tanuló két programmal, amelyet a előzetes zsűri javaslatára egyesítettünk "A levegő alkotó elemei és egy(két) vegyületük" címen.

A verseny döntőjét 2019. november 19-én rendezték meg a BME Dísztermében. A döntőbe jutott pályázók - összesen nyolcan - a Budapesti Műszaki Egyetem Kémia Intézetének laborjaiban mutatták be kísérleteiket, amelyet a Díszteremben tekintett meg a szakmai zsűri és a körülbelül 150 fős diákközönség. A verseny előírása volt, hogy minden produkciónak 10 perces időtartam állt a rendelkezésére, illetve az időtúllépést, vagy az idő előtti befejezést is pontlevonással "jutalmazták".

Az első három bemutató után a nemzetközi kémiai diákolimpiákon kiemelkedően szerepelt - és a közönség egy részét alkotó - diákok számoltak be a nemzetközi versenyekről.

Benedek negyedikként adta elő kísérleteit, amelyben a nitrogén és az oxigén tulajdonságait hasonlította össze, valamint megmutatta a nitrogén-dioxid átalakulását dinitrogén-tetroxiddá.

A nyolc versenyprodukció után összeült a szakmai zsűri (az MKE, a BME, az Egri Egyetem, az ELTE képviselői, és a nemzetközi diákolimpiák egy-egy képviselője) és értékelték e versenyzők munkáját.

Az eredményeket a Magyar Kémikusok Egyesületének honlapján: http://www.mke.org.hu/2019_IYPT/images/letoltesek/IYPT_verseny_2019_ered... meg lehet tekinteni.

 

A második díj 

Benedek a verseny II. díjával

Ágasvári-Gáspár Benedek a zsűri döntése alapján II. díjat érdemelt ki, valamint elnyerte a körülbelül 150 főből álló közönség díját is. Ez utóbbi egy gyárlátogatást jelent a Herman Ottó Gimnázium diákjai számára.

A közönségdíjas oklevéllel.

A versenyre való felkészülésben Tepliczky István tanár úr segített, a versenyre készült videófelvételt Beőr Anett és Kocsis Judit 10/4. osztályos tanulók készítették.

Az elért eredményhez gratulál a kémia-biológia munkaközösség!