Foucault Nap a Herman Ottó Gimnáziumban

Az Eppur si muove vagy E pur si muove olasz eredetű szállóige – szó szerinti jelentése: És mégis mozog (a Föld) – a legenda szerint a híres olasz csillagász, filozófus és természettudós Galileo Galileitől származik, amelyet röviddel halála előtt mondott ki.

A fizika és természettudományok történetében azonban csak sokkal később 1851-ben sikerült ezt egy nagyszerű, különleges és látványos kísérlettel Leon Foucalt-nak bebizonyítani.

Ez a nagyszerű francia természettudós 1819. szeptember 18-án született, ezért 200 évvel később mi is ezen a napon emlékeztünk meg születésnapjáról. Ám nemcsak Foucault-ról beszéltünk ezen a napon, hanem az öt nappal Foucault születésnapja után született barátjáról és munkatársáról Armand Hippolyte Louis Fizeau-ról is.

A két nagyszerű tudós hosszú éveken át dolgozott együtt és derítette fel elsősorban a fény tulajdonságait, mérte meg a fény terjedési sebességét.

A jeles évforduló alkalmából az iskola aulájában megkerestük a kb. harminc évvel ezelőtt már működött Foucault-inga egykori felfüggesztési helyét és azt felhasználva, egy új felfüggesztési rendszerrel kiegészítve újra elindítottuk a nevezetes ingát.

Összesen 12 csoportnak tartottunk órát az inga körül e napon, ahol körülbelül 350 diák figyelhette meg azt, hogy a Föld valóban mozog, hiszen elfordult az inga alatt, 45 perc alatt 7-8 fokos elmozdulást figyelhettünk meg.

A Foucault Napról élő közvetítést láthattatok a Herman rádió Facebook oldalán, ugyanitt az ott készült képeket is megtekinthetitek. Az előkészítésben nyújtott nagyszerű segítségükért nagy-nagy köszönetet mondunk Bányai lászló, Csillik István és Fekete Jenő kollégáinknak, akik nélkül nem tudtuk volna megrendezni a megemlékezést.

Az előadás egy rövidített verzióját a Youtube-on is láthatjátok: https://www.youtube.com/watch?v=sSXcE6hxk0I&t=8s

 

Tepliczky István és Rudó József

labortanárok

Esemény dátuma: 
2019. szeptember 18.