Az első hét digitális oktatásának tapasztalatai igazgatói szemmel

Tisztelt Szülők!

Eltelt az első hét a digitális oktatás jegyében az iskolák, és persze a családok életében. Március 13-a estétől mind a mai napig megfeszített munkával sikerült beindítani a mindenki számára szokatlan, új csatornán az oktatást. Az osztályfőnököktől kapott visszajelzések alapján minden osztály megkapta az első heti csomagot. Kollégáim sokat dolgoztak azon, hogy már az első napokat is megtöltsük a gyerekek számára értelmes tartalommal. Az is egészen biztos, hogy nem mindenhol sikerült ezt egyenletes terheléssel megvalósítani. Mentségünkre szóljon, hogy még soha nem voltunk ilyen helyzetben. Lehet, hogy néhányan feldolgozhatatlannak tűnő anyagmennyiséggel néztek szembe a hét elején, mert különböző tantárgyakból, különböző ötletekkel álltak elő a tanárok. Tudom, hogy a tantestület sokféle, gyakran kreatív feladatokkal örvendeztette meg a diákokat, mások viszont kudarcként élték meg az első hetet.

Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb sikerül mindenkinek belelendülni, átállni az otthontanulás rendszerére.

Együtt érzünk Önökkel, a saját bőrünkön, családjaink, gyerekeink helyzetén keresztül mi is szembesülünk a napi problémákkal, nehézségekkel. Ennek megfelelően keressük a jó és minél életszerűbb megoldásokat.

Szeretném megköszönni az együttműködést, segítséget, mert tudom, hogy sokszor erejükön felül teljesítenek, hiszen megváltozott a család mindennapi élete, és sok-sok új kihívással kell szembesülnünk. Biztos, hogy sok-sok ponton korrekcióra szorul majd a közös munka, hisz most mindannyian egy ismeretlen úton haladunk, de a gyermekeink érdekében összefogással,  végig fogunk tudni menni.

 Vasárnap egy hét ideiglenes időszakot kértünk, mivel nem volt működőképes egységes kommunikációs csatorna, amivel mindenki el tudta volna érni a tanulócsoportjait. Tudjuk, hogy így a tanulók és a szülők is azzal találták szembe magukat, hogy tanáronként változó platformon kellett kapcsolatot teremteni, és ez néha elviselhetetlen terhet okozott. Vasárnapi levelemben jeleztem Önöknek, hogy szeretnénk egységes, áttekinthető platformra helyezni a hermanos digitális oktatási rendszert. Időközben nagyon sok eszközt és lehetőséget megvizsgáltunk, hogyan tudnánk létrehozni ennek a feltételrendszerét. Sok zsákutcát megjártunk, és végül egy iskolai szervert hoztunk létre, melyen keresztül az egyik legmodernebb e-learning keretrendszerrel a Moodle segítségével próbáljuk a távoktatást biztosítani. Ennek beindítása egy újabb ideiglenes időszakot igényel majd. Az eszköz használatát el kell majd sajátítania a tanároknak és a diákoknak is, hiszen a legtöbbük számára új lesz. Terveink szerint a tanárok erre a felületre töltik majd fel a tananyagokat, melyek az órarendben megjelölt időpontokban az óra helyén otthonról a diákok számára elérhetők lesznek

A tananyagmegosztó szerveren túl egy másik kommunikációs csatornát is elindítunk, melyen élő kapcsolatot tarthatnak majd a kollégák és a tanulók. Erre a legtöbb tanuló által jól ismert és használt Discord alkalmazást választottuk. Ezen keresztül élő adásban fogunk tudni tanórákat tartani. Ennek részleteiről jövő hét elején adunk tájékoztatást.

Vannak, lesznek buktatói is az előttünk álló időszaknak, például a műszaki, technikai feltételek biztosítása családnál, tanárnál. Vagy ahol több gyerek van; vagy ahol majd az internet nem bírja kapacitással. Nagy kérdés, hogy ebben az üzemmódban milyen terhelést bírnak a gyerekek (na és a tanárok, a családokról nem is beszélve). Mivel ezt a rendszert közel 1000 felhasználó fogja használni, így számítani lehet arra, hogy csúcsidőben a szolgáltatás akadozni fog és lassú lesz. Kérjük, hogy legyenek türelemmel, mindent elkövetünk, hogy megoldást találjunk erre is.

És még sok-sok kérdés merül fel. Több mindent nem fogunk tudni úgy tenni, mint néhány héttel ezelőtt: ellenőrizni, hogy azt csinálják-e diákjaink, amit mi mondtunk; folyamatosan élő online órákat tartani; a korábbi módszerekkel értékelni.

Biztosítani szeretném Önöket arról, hogy tanári oldalról megértést és empátiát fognak tapasztalni, de biztos lesznek nehéz pillanatok, fogunk hibázni, ugyanakkor hiszem, hogy kölcsönös jószándékú hozzáállással úrrá leszünk ezeken is.

 

A honlapon és a Kréta rendszerben folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket, ezért kérem, ha valakinek problémája van a belépéssel keresse a rendszergazdánkat a herman.rendszergazda@gmail.comcímen.

 Ha segítségre van szüksége gyermeke online tanulásának megvalósulásához (laptop hiánya, internet elérési probléma), kérem, haladéktalanul jelezze azt iskolánk titkárságán.

 Amennyiben időközben megoldatlanná válik a kisgimnazista korú gyermeke felügyelete, kérjük, ezt jelezze felénk, bár legnagyobb biztonságban most otthon vannak gyermekeink.

 A vezetőség és a titkárság munkanapokon 8-16 óra között – további intézkedésig - ügyeletet tart az iskolában. Kérem Önöket, hogy lehetőség szerint telefonon vagy e-mailben (titkarsag@hog.sulinet.hu) próbálják meg elintézni az ügyeket, személyesen csak a legindokoltabb esetben járjanak el.

 Kérem Önöket, hogy jelezzenek vissza az iskola, a pedagógusok felé, szükségünk van visszajelzésekre, építő kritikákra és bátorító szavakra.

 Mindenkinek jó egészséget, és erőt kívánok az előttünk álló időszakhoz! Vigyázzunk egymásra!

 Miskolc, 2020. március 20.

Üdvözlettel:

 

Madarász Péter

       igazgató