Az érettségi vizsgával kapcsolatos igazgatói tájékoztató

Kedves Végzős Diákjaink!

 A mai napon megjelent a  119/2020. (IV. 16.)   számú Kormányrendelet a veszélyhelyzetben szervezendő érettségi vizsgák aktuális szabályairól. Erről kell azonnal tájékoztatnunk titeket, mert a feladatok és a határidők nagyon gyors reagálásra kényszerítenek valamennyiünket.

Kérlek, nagyon figyelmesen olvassátok el az alábbi tájékoztatást, és alapos megfontolás után döntsetek, változtassatok, ha a továbbtanulásotok szempontjából szükségesnek vélitek a változtatást. 

A legfontosabbak: 

1. Főszabályként  kimondja a rendelet, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek május 4. és május 21. között. Az így letett érettségi vizsgátok ebben az időszakban teljes értékű vizsgának számít.

Kivételt képeznek a következő esetek:

a.              

Az adott tantárgyból eddig is csak szóbeli vizsga volt, (pl. a célnyelvi civilizáció tantárgy)

b.             

Szakértői vélemény alapján a vizsgázó az írásbeli vizsgát szóbelivel teljesítheti.

c.              

A vizsgázó írásbeli eredménye elérte a 12%-ot, de az elégségeshez szükséges 25%-ot nem, ekkor a vizsgázó szóbeli vizsgát tehet.

d.             

Testnevelés tantárgyból vizsgázók szóbeli vizsgát tesznek. (ld. később)

Az írásbeli vizsgákat úgy szervezzük meg, hogy egy terembe legfeljebb 10 vizsgázót osztunk be, betartva a távolságtartásra vonatkozó rendelkezést. 

2. Testnevelés tantárgyból csak szóbeli vizsgát szervezünk a rendelet értelmében, melynek részleteiről a szaktanárotok fog értesíteni, időpontjáról később adunk tájékoztatást. Ez azt jelenti, hogy a vizsga gyakorlati része elmarad.

3. A kormányrendeletben leírt különös szabályok csak most és csak rátok vonatkoznak az alábbiak szerint (Lásd a rendelt 4.§):

 • Ha korábban előrehozott vizsgán szerzett középszintű eredménnyel rendelkezel, így most szintemelő vizsgára jelentkeztél, akkor végzősként a vizsga letehető.
  Ha viszont töröltetni szeretnéd a szintemelő vizsgádat, akkor azt kérelmezned kell.
 • A már leadott jelentkezésed szintjét módosíthatod emelt szintről középszintre.  Kizárólag idegen nyelvből középszintről emelt szintre is módosítható most a jelentkezés.Érdemes megfontolnotok ezt a lehetőséget, figyelembe véve azt, hogy az emelt szintű érettségin 60%-ot meghaladó írásbeli teljesítménnyel B típusú komplex nyelvvizsgát szerezhettek.
 • A két tanítási nyelvű képzésben résztvevőket sem éri hátrány, ugyanis az emelt célnyelvi érettségi vizsgával, illetve két másik tárgyból célnyelven tett vizsgával érvényesíthetik a megfelelő szintű nyelvvizsga-egyenértékűséget. (Lásd 3.§. (1) bekezdés)

Nagyon fontos, hogy a jelentkezésed módosításait az Oktatási Hivatal honlapján található űrlapon kell benyújtani 2020. április 21-ig, tehát keddig

4. Az írásbeli vizsgákat - néhány kivétellel - a tervezett időpontban rendezik, viszont az első héten az eredetileg 8.00 órakor kezdődő vizsgák időpontját 9.00 órai kezdésre módosították. 

 • május 4. 9.00 magyar mindkét szinten
 • május 5. 9.00 matematika mindkét szinten
 • május 6. 9.00 történelem mindkét szinten
 • május 7. 9.00 angol mindkét szinten
 • május 8. 9.00 német mindkét szinten
 • május 11. 14.00 óra francia mindkét szinten
 • május 12.  8.00 kémia mindkét szinten
 • május 12. 14.00 óra földrajz mindkét szinten
 • május 13. 8.00 biológia mindkét szinten
 • május 15. 8.00 informatika középszint
 • május 18. 8.00 informatika emelt szint
 • május 19. 8.00 fizika mindkét szinten
 • május 19. 14.00 vizuális kultúra mindkét szinten
 • május 21. 8.00 spanyol nyelv

5. Az írásbeli dolgozatok megtekintésének időpontja 2020.  május 28-29. A biztonságos lebonyolítás részletein dolgozunk, és később küldünk róla tájékoztatást. A javítással kapcsolatos észrevételek benyújtási határideje:  június 2. 16.00 óra.

6. A rendelet szerint a szükséges középszintű szóbeli vizsgákat 2020. június 11-13. és június 15-16. napokon tudjuk megszervezni, de erről is később adunk tájékoztatást az érintetteknek. 

Kedves Diákok! Tudjuk, hogy gimnazista éveitek alatt erre az időszakra - az érettségire és a továbbtanulásra - készültetek, és most az elmúlt időszak sok bizonytalansága feszültebbé tett benneteket, és sok-sok kérdés merült fel bennetek. Reméljük, most ezek többségére választ kaptok, és kicsit nyugodtabb lesz a felkészülés utolsó néhány hete. Mi megpróbálunk minden segítséget megadni ehhez.  Kívánom nektek, hogy ebből a rendkívüli helyzetből erőt merítve a lehető legjobbat hozzátok ki.  Tudnotok kell, hogy vigyázunk rátok, kérjük, vigyázzatok ti is magatokra!

Ha kérdésetek van, vagy speciális információtok, amiről tudnunk kell, akkor a madarasz.peter@hermangimnazium.hu címre írjatok bátran!

Jó egészséget és a célegyeneshez sok erőt kívánva szeretettel:

 

Madarász Péter

       igazgató

Mellékletek:

 A Kormány 119/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet során az érettségi vizsgák 2020. május–júniusi vizsgaidőszakban történő megszervezéséről:

http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK20077.pdf

2020. április 21-én, éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet: 

https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/vizsgajelentkezes_modositasa

 Tájékoztató a 2020. május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban érvényes speciális szabályokról:

          https://www.oktatas.hu/kozneveles/erettsegi/2020tavaszi_vizsgaidoszak/tajekoztato_specialis_szabalyok#45