Programjaink

A 7/1 osztály felvidéki kirándulása

A 7/1 osztály és kísérői

A Határtalanul program keretein belül lehetőségünk nyílt elutazni Szlovákia egyes magyarlakta, a történelmünknek fontos településeire. Izgatott várakozás előzte meg a túrát, és Kulyassa Zsolt tanár úr előkészítő óráit. Az osztályt elkísérte Gyulyásné Nemes Katalin tanárnő, osztályfőnökünk és Madarász Péter igazgató úr is. Kalandos buszocskázás és néhány látnivaló után megérkeztünk a panziónkba, ami otthonos, családias környezetet biztosított számunkra. Sok szép helyet bejártunk, sok monumentális és gyönyörű épületet nézhettünk meg Iglón, Lőcsén, Késmárkon, Kassán és a Szepességben. Rozsnyón meglátogattunk egy iskolát, ahol bemutattuk saját intézményünket, és megismerhettük az ottani tanítási szokásokat. Esténként egy játékos csapatverseny keretében mérhettük össze aznap szerzett ismereteinket, memóriánkat és leleményességünket. Ezt a vetélkedőt folytattuk Kassán egy városnézés keretében. A sorsolással összeállított csapatok tagjai élvezték a közös munkát.

Felvidéki séta a Rákóczi Szövetséggel

Az idén is megrendezésre került a Rákóczi Szövetség szervezésében a "Felvidéki séta" programsorozat. Az idén iskolánk öt tanulója Kulyassa Zsolt tanár úr irányításával részt vett október 12-14. között megrendezett sétán. A háromnapos kirándulás célja az volt, hogy megismerjük a Felvidék történelmi és kulturális szépségeit, megismerkedjünk határontúli és magyarországi diákokkal. A túra során lehetőségünk nyílt arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki velünk egykorú fiatalokkal. A program részeként ellátogattunk Szepes várához, felfedeztük Lőcsét és Kassa belvárosát. Mindenhol a megemlékezés koszorúit helyeztük el, illetve meghallgattunk érdekes beszámolókat az adott történelmi helyszíneken. Az estéket csapatépítő játékokkal zártuk. Hazafelé megálltunk Vizsolyban, hogy megtekintsük a Károli Biblia szülőhelyét. Úgy gondolom, hogy felejthetetlen élményeket gyűjtöttünk és megérte jelentkezni a pályázatra. A három nap során megtanultuk még az összetartozás fontosságát is.

"Nyelvében él a nemzet."

„Nyelvében él a nemzet.” (gróf Széchenyi István)

„Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség.” (Kölcsey Ferenc)

 Anyanyelvi hét a Hermanban
(2018. október 10-18.)

 

Kedves Diákok, Kis- és Nagygimnazisták!

 „Itt van az ősz, itt van újra…” - és iskolánk magyar munkaközössége ismét az anyanyelvi hét programjaira hív benneteket. Ahogyan a fenti szállóigékben is szerepel, nemzeti identitásunk záloga anyanyelvünk minél magasabb szintű művelése, birtoklása. Ki-ki a maga késztetései, tehetsége által bizonyíthatja a hét során, hogy anyanyelvünk használatában az idők során kiemelkedő jártasságra tettetek szert a szép magyar beszédben, szónoklásban, szavalásban, helyesírásban, nyelvi logikában.

Oldalak