Stockholmi Ifjúsági Vízdíj

Mikroműanyag szennyezés a folyóvizekben

A Stockholmi Ifjúsági Vízdíj egy olyan nemzetközi megmérettetés, melynek célja, hogy megoldást keressünk a vizeink minőségét és mennyiségét veszélyeztető problémákra. A svéd koronahercegnő védnöksége alatt álló versenyt 1997 óta rendezik meg, és Magyarország 2013 óta tagja a 40 országból álló versenyzői körnek. Az egyes országok első helyezettjei jutnak ki a nemzetközi döntőbe, Svédországba.

A teljes mértékben angol nyelvű verseny első lépése egy kísérlet megtervezése volt egy lokális vagy globális problémához kapcsolódóan. A második fordulóban a felvázolt vizsgálatot kellett megvalósítani, a kapott eredmények alapján pedig egy lehetséges megoldást kellett keresni és kifejteni egy legalább 20 oldalas tanulmány formájában. A zsűri 6 pályamunkát választott be a magyarországi döntőbe, a tanulmány szóbeli bemutatása után a szakmai zsűri kérdéseire kellett választ adni, még mindig angolul.

Én az Észak-Magyarországi folyók mikroműanyag szennyezését vizsgáltam. Először elméleti síkon próbáltam megtalálni a szennyezés kiváltó okát, majd később ezt igazoltam. Terveztem egy olyan mérőeszközt – ehhez négy prototípust is készítettem -, amivel begyűjthetők a műanyagrészecskék. A mikroszkopikus műanyag részecskék döntő többségben az emberi szemetelés és a műanyaggyártás melléktermékeiként kerülnek a folyó- és onnan a csapvizeinkbe. Utolsó lépésként olyan megoldási lehetőségek után néztem, amelyekkel csökkenthető vagy legalább lassítható lehetne a folyamat.

A végső konklúzióm az volt, hogy a műanyaghasználat csökkentése és az újrahasznosítás nagyon fontos, de önmagában nem elégséges a megoldáshoz. Szükséges lenne a háztartási szűrőberendezések telepítése, alkalmazása is. Mindezek mellett a figyelemfelhívás is nagyon fontos, ugyanis az emberek nagyon keveset tudnak a mikroműanyagokról, azok súlyos egészségkárosító hatásáról, különösen a testünk szűrője, a vese esetében.

A magyarországi döntőben 4. helyezést értem el. A díjon felül abban a megtiszteltetésben is részem volt, hogy Dr. Áder János köztársasági elnök úr minden döntőbe jutott versenyzőt és felkészítő tanárát fogadott a Sándor-palotában.

Ferencz Bence 11/2
Dr. Farkas Józsefné
felkészítő tanár