Magyar nyelv és irodalom - hírek, információk, aktualitások

Egy kirándulás képei

Immáron hagyománnyá vált iskolánkban, hogy advent idején fakultatív kirándulást szervezünk több osztály tanulóinak részvételével. Az idei tanévben – Bécs, Kassa után – Pozsony szépségeinek megtekintése volt az úti cél. Első állomásunk Kittsee (Köpcsény) volt, ahol felkerestük a Hauswirth Csokoládégyárat. Egy rövidfilm segítségével megismerhettük a gyártási folyamatot, azt, hogy a korlátlan kóstolás lehetősége igencsak csábító az ott dolgozók számára. Ezután akár az összes fajta csokoládét megkóstolhattuk, majd vásárolhattunk is. Ismerkedésünket az oly sok magyar emléket rejtő Pozsonnyal a Várnál kezdtük, melynek teraszáról szép kilátásban volt részünk. Felkerestük a Szent Márton dómot, az egykori magyar királyi koronázó templomot, majd besétáltunk az Óvárosba. Érintettük az egykori magyar országgyűlés helyszínét, a Mihály kaput, a ferences templomot, a Prímás Palotát, a régi Városházát.

Hermanos fiúk a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny döntőjében

 A Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny körzeti fordulóján olyan jól teljesített az 5/1 osztály négyfős csapata, hogy december 8-án ők képviselhették nemcsak iskolánkat, hanem megyénket is a Baár-Madas Református Gimnáziumban rendezett országos döntőn.

"Nyelvében él a nemzet."

„Nyelvében él a nemzet.” (gróf Széchenyi István)

„Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség.” (Kölcsey Ferenc)

 Anyanyelvi hét a Hermanban
(2018. október 10-18.)

 

Kedves Diákok, Kis- és Nagygimnazisták!

 „Itt van az ősz, itt van újra…” - és iskolánk magyar munkaközössége ismét az anyanyelvi hét programjaira hív benneteket. Ahogyan a fenti szállóigékben is szerepel, nemzeti identitásunk záloga anyanyelvünk minél magasabb szintű művelése, birtoklása. Ki-ki a maga késztetései, tehetsége által bizonyíthatja a hét során, hogy anyanyelvünk használatában az idők során kiemelkedő jártasságra tettetek szert a szép magyar beszédben, szónoklásban, szavalásban, helyesírásban, nyelvi logikában.

"Teremtő anyanyelv"

„Teremtő anyanyelv”

A Petőfi Irodalmi Múzeum „Teremtő anyanyelv” címmel, Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére szavalóversenyt rendezett a Magyar Nyelv Múzeuma 9. születésnapja alkalmából, 2017. április 24-én, Széphalmon.

A zsűri tagjai voltak:

Dr. Havas Judit (előadóművész, irodalomtörténész),
Korbuly Péter (színész, bemondó),
Forgács Miklós (Kassai Thália Színház dramaturgja)

A középiskolások mezőnyében iskolánk 10/2 osztályos tanulója, Katona Judit 1. helyezést ért el Arany János Mátyás anyja c. balladájának művészi tolmácsolásával.

Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny 2016

A 11 évvel ezelőtt útnak induló Bolyai Csapatverseny régen kinőtte a fővárost, hiszen az egyre nagyobb érdeklődésnek köszönhetően 14 megye kapcsolódott be a szervezésbe és a verseny lebonyolításába. Iskolánk diákjai is minden évben nagy izgalommal vesznek részt a rangos megmérettetésen, és fáradságot nem kímélve készülnek az anyanyelvi versenyre. Az idén sem volt ez másképp. 2016. november 11-én 36 kisgimnazista csapatunk fogott hozzá a feladatlapok kitöltéséhez, amelyek anyanyelvünk játékosságát hangsúlyozva tesztelték a gyerekek tudását. A kérdések könnyűnek bizonyultak a számukra, ugyanis 13 csapat bejutott a megyei forduló legjobb 10 helyezettje közé, 11 pedig ott lehetett az ünnepélyes eredményhirdetésen is.

Oldalak