Spanyol nyelv - hírek, aktualitások, információk

Utazás a Costa Bravára

 Május 29 és június 8 között elutaztunk a Costa Bravára. A spanyol tanulmányi kirándulásunkon 11 diák és egy kísérő tanár, Montvajszki Anita, vett részt.  A 10 napos utazás során a diákok részt vettek egy 20 órás nyelvtanfolyamon, valamint ellátogattunk Barcelonába, Montserratba, Geronába és Figuerasba, ahol megnéztük a Salvador Dalí Múzeumot.    

Pázmány Spanyol Verseny

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Spanyol tanszéke által kiírt pályázat nyertesei:

Tamás Anett 2. helyezés

Projektmunkájának címe: Hungañol (A magyar nyelvben használt spanyol szavak jelentése, használata)

Kovács Kíra 4. helyezés

Projektmunkájának címe: Spanglish (Az USA-ban második nyelvként beszélt nyelv, a spanyol és annak változata, a Spanglish)

 

Gratulálunk diákjainknak!

 

Montvajszki Anita

A spanyol nagykövet látogatása

Január 15-én kedden iskolánkba látogatott Őexcellenciája Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet asszony és Tóth Erika, a Spanyol Nagykövetség okatatásszervező titkára. A nagykövet asszony látogatásának célja az volt , hogy megismerje az iskola igazgatóját, a spanyol részlegen dolgozó tanárokat és természetesen a kéttanos diákokat. 

A személyes találkozó során Madarász Péter igazgató úr elmondta, hogyan történik a két tanítási nyelvű spanyol oktatás a gimnáziumban, milyenek a  felvételi követelmények  erre a szakra és egyben megköszönte a Spanyol Nagykövetség segítségét és támogatását. Mint elhangzott, diákjaink nagyon tehetségesek és sikeresek, jó eredménnyel végeznek az érettségin. A nagykövet asszony biztosította támogatását és együttműködését a jövőben is.

Interjú Tamás Anett spanyol szakos tanulóval

Tamás Anettet 3 évvel ezelőtt ismertem meg és kezdtem el tanítani. Mind szaktanárként, mind a spanyol munkaközösség vezetőjeként érdeklődve figyelem pályafutását, és a spanyol nyelv iránt érzett, mondjuk úgy, megszállottságát. Anettet nem lehet nem észrevenni. Pár héttel ezelőtt leültünk beszélgetni és arról faggattam, hogy miért a spanyol kéttanos szakot választotta és hogyan éli meg immár végzős diákként.

Camino 2018

Ebben az őszi szünetben 8 hermanos tanuló a tanárukkal Germannal és Mariannal megtettek egy szép hosszú részt a Camino de Santiago zarándokútból. Pamplonától Burgoszig összesen 220 km-t.

Mielőtt elkezdtük a zarándoklást 2 napot Barcelonában töltöttünk, élveztük ezt a szép napos várost. Innen vonattal Pamplonába utaztunk lecserélve a turistáskodást zarándoklásra, valamint az idő is melegről hidegre változott. Az időjárás előrejelzések egy hideg frontot jeleztek és ez el is jött hűvös széllel és esőzésekkel......

A zarándoklásról szóló teljes cikket itt találja.

A spanyol-magyar kétnyelvű oktatás 30. évfordulója

Október 12-én ünnepelhettük a spanyol-magyar két tanítási nyelvű oktatás 30. évfordulóját a budapesti Kispesti Károlyi Mihály Gimnáziumban. Az évforduló egyben a Spanyolság napjára esett, ennek kapcsán ünnepi megemlékezést tartottak a gimnázium tanulói. Majd ezt követően a 7 magyarországi spanyol-magyar két tanítási nyelvű gimnáziumok diákjai 1,5 órás műsorral nyűgözték le Anunciada Fernández de Córdova spanyol nagykövet asszonyt. Köszönjük Kiss Kata Boglárkának és Ábrahám Péternek, hogy hozzájárultak szereplésükkel az ünnepséghez. Elismerést érdemel Tamás Anett, 12/2 osztályos tanuló munkája a mese-fordítás és plakát-készítés kategóriákban, illetve külön köszönet a spanyol színtársulat tagjainak a produkcióért: Nagy Petra, Kiss Dalma, Szabó Klaudia, Deák Nóra, Emődi Dóra, Ökrös Réka, Máji Tamás, Ábrahám Péter, felkészítő tanáruk, Germán Bernardo.   

La exposición de Frida Kahlo en Budapest

 

El 26 de septiembre dos grupos de los cursos 11 y 12 tuvieron la suerte de viajar a Budapest para visitar la exposición de Frida Kahlo en la Galería Nacional de Hungría. La profesora organizadora fue Anita Montvajszki, su acompañante era Estela Céspedes Castro, profesora de civilización e historia. 

Frida Kahlo kiállítás

Frida Kahlo kiállítás

 

Szeptember 26-án a 11/2 és a 12/2 spanyolos csoportok diákjai megtekinthették a Frida Kahlo kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában Montvajszki Anita spanyol munkaközösség-vezető szervezésében. Kísérő tanár Estela Céspedes, spanyol lektor volt, aki a két csoportban spanyol civilizációt tanít. 

 Célunk az volt, hogy diákjaink láthassák a maguk fizikai valóságában Frida Kahlo művészetének gyümölcseit. 

Utazás Tossa de Marba

Utazás Tossa de Marba  Utazás Tossa de Marba  Az idei tanévben ismét ellátogattunk a Costa Bravára, Spanyolországba. Úti célunk a Cala Llevadó kemping volt, Tossa de Mar mellett. Tanulmányi kirándulásunkra május 21-31. között került sor. Az utazáson 18 diák és két kísérő tanár vett részt, Estela Céspedes Castro és Montvajszki Anita.        A csoport nagy részét a 9. évfolyam spanyol tagozatos (9/kny) tanulói tették ki, de szép számmal akadtak a 9., 10. és 11. osztályos diákok is, akik a spanyolt második idegen nyelvként tanulják. Tanulmányi utunk célja, hogy a diákok élő környezetben használhassák a nyelvtudásukat, a civilizációs órákon szerzett tudásukat valós élményekkel mélyítsék el.

ENIBE 2018

Március 2-3-án ismét megrendezésre került az országos spanyol találkozó, az ENIBE. A helyszín idén Pécs volt. Örömmel tudatjuk, hogy diákjaink 6 éremmel tértek haza. Germán Bernardo  ’Utolsó hívás’ című darabja ismét nagy sikert aratott, elnyerte a legjobb forgatókönyv díját és legjobb darab közönségdíját.  Továbbá a 10/2 rövidfilmje elnyerte a legjobb rövidfilm díját és közönségdíját. Spanyol civilizáció kategóriában Dulai Roxána, Farkas Réka és Füzi Viviána 2. helyezést, illetve Tóth Judit Rövid történetek kategóriában szintén 2. helyezést ért el.

 A színdarab előadói voltak: Deák Nóra, Nagy Petra, Kiss Dalma, Szabó Klaudia, Tamás Blanka,  Ábrahám Péter, Máji Tamás,Lovas Katinka, Balázs Anna Sarolta, Gyenge Levente, Emődi Dóra, Ökrös Réka, Fekete Kiara, Bódi Hanna, Viszlai Zsófia és Kaposi Áron.

 Gratulálunk a nyerteseknek és köszönet minden résztvevőnek! 

 Montvajszki Anita

Spanyol munkaközösség-vezető

ENIBE 2018

 ENIBE 2018. Los días 2 y 3 de marzo los alumnos de la sección española han participado en el ENIBE, Encuentro Nacional de Institutos Bilingües en Español, celebrado en la ciudad de Pécs. Nos gustaría destacar los siguientes resultados. Concurso de Minicuentos: Segundo  premio,  Judit TóthConcurso de Civilización:  Segundo premio, Roxána Dulai, Réka Farkas , Viviána Mária FüziConcurso de cortometraje: Primer premio y premio del público, por el cortometraje, Familiador- 2000 realizado por Nóra Deák, Dóra Erős, Katinka Lovas, Tamás Máji, Petra Nagy, Klaudia Szabó, Blanka Tamás, Judit Tóth, Péter Ábrahám Concurso de teatro: Premio al mejor guión y por tercer año consecutivo, premio especial del público a la mejor obra.

ENIBE 2018

 Március 2-3-án ismét megrendezésre került az országos spanyol találkozó, az ENIBE. A helyszín idén Pécs volt. Örömmel tudatjuk, hogy diákjaink 6 éremmel tértek haza. Germán Bernardo  ’Utolsó hívás’ című darabja ismét nagy sikert aratott, elnyerte a legjobb forgatókönyv díját és legjobb darab közönségdíját.  Továbbá a 10/2 rövidfilmje elnyerte a legjobb rövidfilm díját és közönségdíját. Spanyol civilizáció kategóriában Dulai Roxána, Farkas Réka és Füzi Viviána 2. helyezést, illetve Tóth Judit Rövid történetek kategóriában szintén 2. helyezést ért el.    A színdarab előadói voltak: Deák Nóra, Nagy Petra, Kiss Dalma, Szabó Klaudia, Tamás Blanka,  Ábrahám Péter, Máji Tamás,Lovas Katinka, Balázs Anna Sarolta, Gyenge Levente, Emődi Dóra, Ökrös Réka, Fekete Kiara, Bódi Hanna, Viszlai Zsófia és Kaposi Áron.    Gratulálunk a nyerteseknek és köszönet minden résztvevőnek!   Montvajszki Anita  Spanyol munkaközösség-vezető 

A Spanyol Nagykövetség Díja

Őexcellenciája José Ángel López Jorrin, Spanyolország nagykövete, immár második alkalommal tüntette ki hermanos diákjainkat. Tamás Anett 11/2 osztályos diák 2. helyezést, Gál Fanni 12/2 osztályos diák 12. helyezést ért el a nagykövetség által kiírt pályázaton. Az eseményre november 12-én szombaton került sor a Spanyol Királyság Nagykövetségén, Budapesten. 

Tamás Anett tanulónk nyereménye egyhetes intenzív nyelvtanfolyam Salamancában, repülőjeggyel és szállással együtt, az általa választott időpontban, illetve mindkét nyertes esetében könyvnyeremény és egy 12.000 Ft-os értékű étkezési utalvány a budapesti baszk Bontxo étterembe. 

Utazás a Costa Bravára

 

 

Az idei tanévben ismét ellátogattunk Tossa de Marba, Spanyolországba, a Világlátó Utazási Iroda szervezésében. Az utazáson a 9/KNY spanyolos csoportból 11 fő vett részt, kísérő tanáruk Montvajszki Anita volt. Programjaink között szerepelt egy 20 órás spanyol nyelvtanfolyam, egynapos barcelonai várásnézés, Montserrat, hajókirándulás Tossa de Marból Lloret de Marba, illetve vacsorával egybekötött flamenco est. 

 

Szállásunk a medencével és sportolási lehetőségekkel kiválóan felszerelt Cala LLevadó 4 csillagos kemping volt, 3 percnyi sétára a tengerparttól. 

 

Diákjaink az egész éves hajtás után lazíthattak egy picit és maximálisan átadhatták magukat a mediterrán életérzésnek. 

 

Spanyol sikerek az OKTV-n

Idén is büszkék lehetünk diákjaink eredményeire. A 2016/17-es tanévben rendezett spanyol nyelv OKTV  II. kategória döntő forulójában 33 tanuló vett részt.

Szeretettel gratulálunk Molnár Bence 12-es tanulónknak a 7. helyezéséért, illetve Szabó Réka 12. osztályos tanulónak a 22. helyezéséért

 

Felkészítő tanáraik: Lucía García Barcia és Montvajszki Anita

ENIBE 2017

 2017. március 24-25-én ismét megrendezésre került az spanyol-magyar két tanítási nyelvű iskolák éves találkozója, az ENIBE. Az idei helyszín Veszprém volt.

A találkozó első napján a diákok előadták színdarabjaikat a Veszprém belvárosában található Hangvilla Rendezvényközpontban. A megnyitót a Vetési Albert Gimnázium igazgatónője, Szántai Erzsébet nyitotta meg. Ezt követően a város alpolgármester asszonya, Brányai Mária intézett néhány szót a diákokhoz. A hivatalos megnyitót José Ángel López Jorrín úr, Spanyolország magyarországi nagykövete zárta. A meghívottak között szerepelt még a budapesti Cervantes Intézet tanulmányi vezetője, Alberto Madrona, illetve a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője, Dr. Csikós Zsuzsanna és a tanszék két docense Dr. Berta Tibor és Praefort Veronika.

A Spanyol Nagykövetség Díja - 2016

A Spanyol Királyság Nagykövetsége és annak Oktatási Irodája idén először hirdetett pályázatot azon 11. és 12. évfolyamos középiskolás diákok körében, akik spanyol két tanítási nyelvű tagozatra járnak. A pályázat célja, hogy a magyar-spanyol tagozatok legkiemelkedőbb diákjait elismerésben részesítsék. Az országban 7 középiskolában folyik hasonló oktatás, Miskolcon kívül Budapesten, Pécsett, Szegeden, Hatvanban, Veszprémben és Debrecenben. A pályázat első két díjazottja 1 hetes spanyolországi nyelvtanfolyamon vehet részt.