Történelem - hírek, aktualitások, információk

Felvidéki Séták a Rákóczi Szövetséggel

Kassa - a Szent Erzsébet dóm előtt

Mintegy 100 középiskolás diák és tanáraik vettek részt a Felvidéki Séta programsorozat tavaszi kirándulásán. Iskolánkat Boronkai Fanni, Bódis Vivien, Farkas Márton Bálint, Karsai János tizedikes, illetve Iván Zsombor kilencedikes tanuló képviselte Hornyák Péter tanár úr kíséretében. A program célja idén is az volt, hogy a diákok felfedezhessék a Rákócziak földjének szépségeit, s hogy ellátogassanak olyan szórványterületekre, melyeknek bár minden rezdülése magyar vonatkozású, a magyar szót már egyre ritkábban lehet hallani. 

Felvidéki séta a Rákóczi Szövetséggel

Az idén is megrendezésre került a Rákóczi Szövetség szervezésében a "Felvidéki séta" programsorozat. Az idén iskolánk öt tanulója Kulyassa Zsolt tanár úr irányításával részt vett október 12-14. között megrendezett sétán. A háromnapos kirándulás célja az volt, hogy megismerjük a Felvidék történelmi és kulturális szépségeit, megismerkedjünk határontúli és magyarországi diákokkal. A túra során lehetőségünk nyílt arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki velünk egykorú fiatalokkal. A program részeként ellátogattunk Szepes várához, felfedeztük Lőcsét és Kassa belvárosát. Mindenhol a megemlékezés koszorúit helyeztük el, illetve meghallgattunk érdekes beszámolókat az adott történelmi helyszíneken. Az estéket csapatépítő játékokkal zártuk. Hazafelé megálltunk Vizsolyban, hogy megtekintsük a Károli Biblia szülőhelyét. Úgy gondolom, hogy felejthetetlen élményeket gyűjtöttünk és megérte jelentkezni a pályázatra. A három nap során megtanultuk még az összetartozás fontosságát is.

Gloria Victis - történelem verseny (beszámoló)

Vály György tanár úr és csapata

Már szeptemberben kiderült, hogy csapatunk (Palencsár Enikő, Szabó Barbara Noémi, Majerusz Ádám) bejutott a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis országos történelmi vetélkedő döntőjébe, amelyet október 21. és 23. között rendeztek Budapesten.Nagyon vártuk már azt a vasárnapot, amikor felszállhatunk a vonatra, és elindulhattunk a versenyre. Utazásunkat rengeteg tanulás előzte meg, hogy a lehető legfelkészültebben érkezzünk meg a versenyre. Néhány óra alatt eljutottunk Miskolcról a szállásunkig. A regisztrációt követően megismerhettem szobatársaimat, két zalaegerszegi fiút. Csapattársaim dunaszerdahelyi lányokkal kerültek egy szobába. Másnap került sor az első megmérettetésre. A verseny a BME épületébe került megrendezésre. Egy nagy előadóteremben írtuk az írásbeli feladatsort 2 óra 30 percen keresztül. A verseny után megebédeltünk, majd következtek a délután programok.

Gloria Victis - budapesti megemlékezés

A kirándulás részvevői

2018. október 22-én Miskolcról Subicz Róbert tanár úr vezetésével 26 tanuló utazott fel Budapestre a Gloria Victis diákutazás keretében. Az ünnepség során csatlakozott hozzánk Vály György tanár úr is, 3 diákjával, akik a Gloria Victis vetélkedőn vettek részt. Így a Herman 31 fővel képviselte magát az ünnepségen.8:30-kor indultunk el, s kényelmes tempóban körülbelül 11:15-re értünk fel Budapestre. Közben buszos városnézést is tartottunk. A szervezés pontos volt, hiszen hamar megtaláltuk a hajó indulási helyét. Az Európa dunai sétahajón megismertük a főváros történelmi nevezetességeit, az azokhoz kapcsolódó érdekességeket.  A túra során láttuk az Országházat, Lajta monitort, a Várat, a Műegyetem épületét, a belváros egyéb nevezetességet. Innen busz segítségével átmentünk a Műegyetemre, ahol megemlékeztünk az 1956-os forradalom eseményeiről. Az ünnepség végén következett a fáklyás felvonulás.

Rákóczis kirándulás Sárospatakon

Rákóczis csapat

Hagyományteremtő céllal „történész” kirándulást szervezett Subicz Róbert és Vály György tanár úr. Az idén megalakult Rákóczis helyi ifjúsági szervezet tagjai és a kilencedikes, tizedikes történelem orientációs tanulók vettek részt a kiránduláson.Először a Sárospataki Református Kollégium Múzeumát és a hozzá kapcsolódó könyvtárat kerestük fel. Itt betekintést nyertünk a XVI. századi reformáció hazai, ezen belül is a sárospataki, megjelenésébe, illetve az ehhez kapcsolódó oktatási megszervezésébe.Majd a sárospataki várat kerestük fel. Itt megnéztük az állandó kiállítást, s megmásztuk a Vörös toronyt. A vár története kalandos és izgalmas volt számunkra. Érdekes volt látni, hogy hogy lett egy erődítményből fejedelemi szállás, palota, majd pedig a magyar történelmet alakító nemzeti emlékhely. A végén szabad programmal ért véget a kirándulás. Tavasszal folytatjuk!

Lengyel csapatverseny I.hely

Iskolánk csapata - Palencsár Enikő, Szabó Barbara Noémi, Majerusz Ádám 10/1-es és Simai Anna 10/4-es tanulók kiváló versenyzéssel az első helyet szerezték meg a "Jozef Pilsudski, az újjászülető Lengyelország történelmi csapatverseny" országos döntőjén.

Felkészítő tanáraik: Vály Péter György és Kulyassa Zsolt tanár urak.

A csapat jutalma egy négy napos lengyelországi körút!

Gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez és külön köszönet Szabados Krisztina tanátnőnek a felkészülésben nyújtott segítségéért!

Történelem és etika érettségi vizsgakövetelmények és leírás

A 2017. január elsejétől érvényes történelem emelt és középszintű érettségi vizsgakövetelményei erről a linkről érhető el. A vizsgaleirás pedig erről a linkről érhető el. Változás történet az etika érettségiben is. Az Emberismeret és etika vizsgakövetelményei erről a linkről, a vizsgaleirás pedig erről a linkről érhető el. Jó felkészülést kiván,a Történelem munkaközösség