Történelem - hírek, aktualitások, információk

Felvidéki Séták a Rákóczi Szövetséggel

Kassa - a Szent Erzsébet dóm előtt

Mintegy 100 középiskolás diák és tanáraik vettek részt a Felvidéki Séta programsorozat tavaszi kirándulásán. Iskolánkat Boronkai Fanni, Bódis Vivien, Farkas Márton Bálint, Karsai János tizedikes, illetve Iván Zsombor kilencedikes tanuló képviselte Hornyák Péter tanár úr kíséretében. A program célja idén is az volt, hogy a diákok felfedezhessék a Rákócziak földjének szépségeit, s hogy ellátogassanak olyan szórványterületekre, melyeknek bár minden rezdülése magyar vonatkozású, a magyar szót már egyre ritkábban lehet hallani. 

Felvidéki séta a Rákóczi Szövetséggel

Az idén is megrendezésre került a Rákóczi Szövetség szervezésében a "Felvidéki séta" programsorozat. Az idén iskolánk öt tanulója Kulyassa Zsolt tanár úr irányításával részt vett október 12-14. között megrendezett sétán. A háromnapos kirándulás célja az volt, hogy megismerjük a Felvidék történelmi és kulturális szépségeit, megismerkedjünk határontúli és magyarországi diákokkal. A túra során lehetőségünk nyílt arra, hogy kapcsolatot alakítsunk ki velünk egykorú fiatalokkal. A program részeként ellátogattunk Szepes várához, felfedeztük Lőcsét és Kassa belvárosát. Mindenhol a megemlékezés koszorúit helyeztük el, illetve meghallgattunk érdekes beszámolókat az adott történelmi helyszíneken. Az estéket csapatépítő játékokkal zártuk. Hazafelé megálltunk Vizsolyban, hogy megtekintsük a Károli Biblia szülőhelyét. Úgy gondolom, hogy felejthetetlen élményeket gyűjtöttünk és megérte jelentkezni a pályázatra. A három nap során megtanultuk még az összetartozás fontosságát is. A felvidéki, kárpátaljai diákokat megismerve pedig ráláthattunk az ott folyó oktatásra, hétköznapokra. Ez a pályázat rámutatott arra, hogy mennyire sokszínűek vagyunk!Írta:Bódis Vivien 10/1 osztályos tanuló

Gloria Victis - történelem verseny (beszámoló)

Vály György tanár úr és csapata

Már szeptemberben kiderült, hogy csapatunk (Palencsár Enikő, Szabó Barbara Noémi, Majerusz Ádám) bejutott a Rákóczi Szövetség által szervezett Gloria Victis országos történelmi vetélkedő döntőjébe, amelyet október 21. és 23. között rendeztek Budapesten.Nagyon vártuk már azt a vasárnapot, amikor felszállhatunk a vonatra, és elindulhattunk a versenyre. Utazásunkat rengeteg tanulás előzte meg, hogy a lehető legfelkészültebben érkezzünk meg a versenyre. Néhány óra alatt eljutottunk Miskolcról a szállásunkig. A regisztrációt követően megismerhettem szobatársaimat, két zalaegerszegi fiút. Csapattársaim dunaszerdahelyi lányokkal kerültek egy szobába. Másnap került sor az első megmérettetésre. A verseny a BME épületébe került megrendezésre. Egy nagy előadóteremben írtuk az írásbeli feladatsort 2 óra 30 percen keresztül. A verseny után megebédeltünk, majd következtek a délután programok. Először egy megemlékezést hallgatunk meg a BME aulájában, azután részt vettünk az október 23-a céljából szervezett fáklyásmeneten, majd pedig ünnepi beszédet hallgatunk a Bem téren.Eljött október 23., a szóbeli döntő napja. Sok várakozást követően kihirdették az írásbeli eredményeit.

Gloria Victis - budapesti megemlékezés

A kirándulás részvevői

2018. október 22-én Miskolcról Subicz Róbert tanár úr vezetésével 26 tanuló utazott fel Budapestre a Gloria Victis diákutazás keretében. Az ünnepség során csatlakozott hozzánk Vály György tanár úr is, 3 diákjával, akik a Gloria Victis vetélkedőn vettek részt. Így a Herman 31 fővel képviselte magát az ünnepségen.8:30-kor indultunk el, s kényelmes tempóban körülbelül 11:15-re értünk fel Budapestre. Közben buszos városnézést is tartottunk. A szervezés pontos volt, hiszen hamar megtaláltuk a hajó indulási helyét. Az Európa dunai sétahajón megismertük a főváros történelmi nevezetességeit, az azokhoz kapcsolódó érdekességeket.  A túra során láttuk az Országházat, Lajta monitort, a Várat, a Műegyetem épületét, a belváros egyéb nevezetességet. Innen busz segítségével átmentünk a Műegyetemre, ahol megemlékeztünk az 1956-os forradalom eseményeiről. Az ünnepség végén következett a fáklyás felvonulás. Öröm volt részt venni egy több ezer fős rendezvényen, amely méltóképpen emlékezik az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről. Az égő fáklyákkal felvonuló ünneplők látványa nagyszerű, megható volt számunkra.

Rákóczis kirándulás Sárospatakon

Rákóczis csapat

Hagyományteremtő céllal „történész” kirándulást szervezett Subicz Róbert és Vály György tanár úr. Az idén megalakult Rákóczis helyi ifjúsági szervezet tagjai és a kilencedikes, tizedikes történelem orientációs tanulók vettek részt a kiránduláson.Először a Sárospataki Református Kollégium Múzeumát és a hozzá kapcsolódó könyvtárat kerestük fel. Itt betekintést nyertünk a XVI. századi reformáció hazai, ezen belül is a sárospataki, megjelenésébe, illetve az ehhez kapcsolódó oktatási megszervezésébe.Majd a sárospataki várat kerestük fel. Itt megnéztük az állandó kiállítást, s megmásztuk a Vörös toronyt. A vár története kalandos és izgalmas volt számunkra. Érdekes volt látni, hogy hogy lett egy erődítményből fejedelemi szállás, palota, majd pedig a magyar történelmet alakító nemzeti emlékhely. A végén szabad programmal ért véget a kirándulás. Tavasszal folytatjuk!

Lengyel csapatverseny I.hely

Iskolánk csapata - Palencsár Enikő, Szabó Barbara Noémi, Majerusz Ádám 10/1-es és Simai Anna 10/4-es tanulók kiváló versenyzéssel az első helyet szerezték meg a "Jozef Pilsudski, az újjászülető Lengyelország történelmi csapatverseny" országos döntőjén.

Felkészítő tanáraik: Vály Péter György és Kulyassa Zsolt tanár urak.

A csapat jutalma egy négy napos lengyelországi körút!

Gratulálunk a nagyszerű teljesítményhez és külön köszönet Szabados Krisztina tanátnőnek a felkészülésben nyújtott segítségéért!

Történelem és etika érettségi vizsgakövetelmények és leírás

A 2017. január elsejétől érvényes történelem emelt és középszintű érettségi vizsgakövetelményei erről a linkről érhető el. A vizsgaleirás pedig erről a linkről érhető el. Változás történet az etika érettségiben is. Az Emberismeret és etika vizsgakövetelményei erről a linkről, a vizsgaleirás pedig erről a linkről érhető el. Jó felkészülést kiván,a Történelem munkaközösség