Soha nem látott magyar siker a 20. Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián címmel számolnak be a híradások erről az eredményről.

A Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpia (IOL) a többi tanulmányi diákolimpiához hasonlóan évente megrendezésre kerülő nemzetközi megmérettetés. A versenyzőknek (saját nyelvükön) különböző érdekes nyelvekhez kapcsolódó feladatokkal kell megbirkózniuk. A klasszikus egyéni verseny mellett egy országok között csapatverseny is része a diákolimpiának.

Az idén 38 ország, 52 csapat, 205 versenyző részvételével rendezték meg a versenyt július végén Baskóban, Bulgáriában.

A többfordulós kiválasztás után összeállt két magyar csapat diákjainak idén is szüksége volt a nyelvek struktúrájának ismeretére, az azokban megfigyelhető érdekes és rendhagyó jelenségek felfedezésének képességére, a logikus matematikai gondolkodásra, a kombinatorikai és logikai feladatok gyors átlátásának képességére. A feladatok között olyan nyelvek szerepeltek, mint a guazapáni xinka nyelv és a síksági krí nyelv vagy az Amazóniában beszélt apuriná nyelv.

Baranyai Lili visszafogott beszámolója a következő:

„Július végén hét csapattársammal együtt vettem részt a Bulgáriában, Banskóban megrendezett huszadik Nemzetközi Nyelvészeti Diákolimpián. Az egyhetes verseny egy egyéni és egy csapatversenyből állt a megannyi program mellett. Mindkét alkalommal idegen, akár csak néhány ember által beszélt nyelveken íródott nyelvi-logikai feladatot kellett megoldanunk, először egyedül egy feladatlapot, majd másnap négyfős csapatokban egy újabbat. A verseny lényege, hogy ezekről, a szinte ismeretlen nyelvekről kell átfordítanunk mondatokat, szavakat magyarra és vice versa. Csapatban végül bronzérmesek lettünk, egyéniben egy bronz- és egy ezüstérem született.”


Categories: Iskolaélet