2022. június 13-án iskolánk 51 – a természettudományok iránt érdeklődő – diákja üzemlátogatáson vett részt, melynek keretén belül közelebbről megismerkedhettek Magyarország legnagyobb vegyipari komplexumával.

Megérkezésük után a diákok egy általános tájékoztatón vettek részt, melyben bemutatták nekik az üzem felépítését, működését, valamint a gyártott alapanyagokat és termékeket, továbbá részletes tájékoztatást kaptak azon továbbtanulási lehetőségekről (felsőfokú BSc, MSc és duális képzési formák), melynek végén a MOL Petrolkémia Zrt. munkatársai lehetnek akár mint vegyészmérnök, gépészmérnök, anyagmérnök, olaj- és gázmérnök.

Ezek után mindenki megkapta a védőfelszerelését (lángálló öltözetet, földelést biztosító fémszalagot a cipőikre, védősisakot, munkavédelmi szemüveget, füldugót) a szigorú szabályoknak megfelelően, majd következett a különböző üzemegységek látogatása.

Ottlétük során a tanulók bepillantást nyerhettek az olefingyártás folyamatába az Olefin-2 üzemrészben, továbbá közelről megtekinthették a pirolizáló kemencéket, melyekben 1000 °C körüli hőmérséklet uralkodik. Ezt követően egy 40 m magas etilénkitermelő egységet „másztak meg” a diákok, ahonnan beláthatták az egész üzem területét.

A látogatás végül a vezérlőközpontban zárult, ahol bemutatták a különböző irányítási mechanizmusokat, valamint azt, hogy bármely veszélyhelyzet esetén hogyan tudnak azonnal reagálni a probléma mielőbbi megszüntetése érdekében.

Az üzemlátogatás során szerzett tapasztalatok és információk remélhetőleg megkönnyítik a diákok pályaválasztással kapcsolatos döntéseit.

Veres Pálné és Taricska Dávid
kísérőtanárok

Categories: Szülőknek